2012. február 19., vasárnap

Anime: CANAAN (2009)

Végre valahára sikerült ennek az utolsó részét is kivégeznem. Hajszárítás közben. Szóval egy kis alaptörténet, ahogy szoktam, majd vélemény.
Oosawa Maria és Minamikawa Minoru - Mino-san - elmennek Shanghai-ba, hogy valami ütős kis sztorit hozzanak össze annak az újságnak, ahol dolgoznak. Mino-sannak nagy tervei vannak ezzel, mert elege van már az egyszerű kis bulvársztorikból, többet szeretne. Nem igazán örül annak, hogy Maria-t osztották be mellé, mivel  ő még csak egy tanuló fotós, nagyon élénk meg ilyesmik. Shanghai-ban éppen valami fesztivált tartanak, és ott meglátja a keresett személyét, ott hagyja Mariat a tömegben, aki rá se hederít, fényképezget tovább. Aztán lefényképez a fesztivál közepén egy halottat, akit nem kellett volna, ezért üldözőbe veszik. Aztán előbukkan Canaan, megmenekíti, elintézi az ellenséget meg ilyenek. Canaan végül is Maria egyik régebbi barátja, nagyon jól bánik a fegyverekkel, egy kiképzett gyilkos. Meg van valami fura képessége, amivel képes megmondani az emberek színét, ezáltal a szándékaikat meg ilyesmi (ellenség, barát stb). Aztán kiderül, hogy valami UA vírus ölte meg azt az embert, akit Maria lefotózott. Feltűnnek a Kígyók, akik ilyen terrorista szervezet, meg Alphard, akinek közös múltja van Canaan-nal. Na és akkor ezekről szól az egész, kiderülnek a dolgok meg a szokásos történetvezetés.
Tehát a szereplők igen változatosak, bár egy idegesítő főbb szereplőt itt is kaptunk (már miért ne..), hogy nagyon örüljünk neki, méghozzá Maria személyében. Folyton sír valami miatt a szája, és ilyenkor az ember csak fogja a fejét és imádkozik, hogy kussoljon már el. A végén még örültem is, hogy na talán megdöglik végre, de természetesen jött a hepi end, hogy valaki megmentette. Óköszönöm. Canaan egy nagyon jó karakter lett, nagyon szerettem, Alphardot szintén, Mino-san csak néha volt idegesítő, meg még volt egy csomó karakter, akit szerettem. Például ott volt az a szadista Liang Qi, aki szintén sokszor ment az emberek idejére, amikor túlzásba vitte ezt a szerelem dolgot. Nem is csak szadista, még mazochista is. De ő egy egyéniség volt, az biztos.
A rajzolása is jó volt, megvolt a maga stílusa, bár talán lehetett volna egy kicsit jobban is kidolgozott itt-ott. Ettől függetlenül nagyon szép volt. A harcjeleneteket különösen jól megoldották, nagyon tetszettek. Folyamatosan mozgolódás volt bennük, állóképek sehol. Magában a történetben már jóval többel találkoztunk, de még ez is megbocsájtható. Az opening valami csodálatos, egyszerűen imádtam. Endinget meg természetesen most sem néztem. A vége nagyon agybaszó, de legalább nem ez a minden-megoldódik-és-életben-marad-az-összes-szereplő téma, hanem nem kevesen nyiffantak ki. Alphardot sajnáltam, mármint inkább a kezét, mert őt nagyon szerettem, ő volt a kedvencem. Ami még vicces, hogy Alphard eredeti neve amúgy Canaan. Mint a fehér hajú Canaan-nak. Ez is rengeteg bonyodalmat okoz, mert a nevelőjük, Siam ugyanazt a nevet adta nekik.
De aztán a vége egyébként nagyon lezáratlan és nem lezáratlan feelingű lett. Egyrészt mert ugye Alphard elvesztette a kezét, majd látjuk őt az egyik reptéren a végén, holott azt hihettük, hogy kinyiffant. Akkor én mondjuk nagyon szomorú voltam, de örülök, hogy végül nem.
A legeslegvégén, az utolsó ending rész után mutatják Canaan-t hosszú hajjal (!!), mármint ilyen hosszabbal (kb akkorával, amekkora Alphardnak is van), és kurva jól állt neki.:D Sokkal jobban, mint a kisebb haja. Aztán szóval Canaan kap egy megbízást, miszerint egy félkarú nőt kell elintéznie. Tehát Alphardot. Canaan meg elvállalja, elmosolyodik és néééz az ég felé. Ennyi lenne a lezárás. Tehát valamilyen szempontból lezárt, valamilyen szempontból meg nem. Ettől függetlenül tetszett, hogy Maria-t ott hagyta a picsába, nem kell, hogy állandóan körülötte ugrándozzon, hát a tök ki volt már vele. Szóval egy szép lezárást kapott véleményem szerint.
No.6 - Canaan.
Nagyon sok hasonlóságot észre lehet venni a két animét között, mint hasonlítják Canaan-t az No.6-hoz. Ez így helytelen. A Canaan egy sokkal előbbi anime, tehát a kiindulási pont ez, nem az No.6. Ha csak a karaktereket nézzük, akkor talán a D.Gray-Man-t is ide lehetne sorolni, mint Kanda-Nezumi-Alphard és Allen-Shion-Canaan. Bár a Shion-Canaan és Nezumi-Alphard-os összeállításokban sokkal több a hasonlóság. A D.Gray-Man története meg még csak meg sem közelíti a másik kettő anime történetét. Ha valakit érdekel bővebben, akkor nézzen utána.
10/9,4 (de csak mert tele volt fegyverekkel, ugrándozó vad csajokkal - nem vagyok ám leszbi, csak büszke vagyok az ilyen belevaló lányokra -, meg gyilkolászással.. és Alpharddal.:DD)
Linkek: animeaddicts ; myanimelist