2012. június 7., csütörtök

Anime: High School DxD (2012)

Történetünk főszereplője Hyoudou Issei. Már a neve is elég balfasz, a kinézete meg aztán végképp nem illik egy főhőshöz. Ráadásul a jelleme is borzalmas, hiszen egy valóságos perverz, akinek semmi máson nem tud járni az agya, csak a nőkön. Nem a durvább értelemben perverz, hogy mindenkit dugna (mondjuk ja, biztos dugna, csak nem teszi), hanem olyan leskelődős, maximum tipi-tapizós. Van két barátja, akikkel együtt bandázik, lányok után koslatnak is ilyenek. Az iskolában szép hírük van, jobbára elkerülik őket. Egyik nap végre sikerül neki, azaz egy lány odasomfordál hozzá, s megkéri, hogy járjanak. Issei természetesen boldogan elfogadja, meg is beszélnek egy randit, ami látszólag átlagosan jól sikeredett: vásárolgattak, nézelődtek, parkoztak, ilyesmik. Azonban a végén a kis csaj átváltozik egy szexidollá, s édes-kedvesen megkéri a fiút, hogy ugyan már haljon meg az ő kedvéért. Ebből lesz egy kis bonyodalom, de a végén szépen kinyiffan főszereplőnk. Then what? Kérdezhetnék ilyenkor, hiszen a főhős meghal az elején, akkor az animének mi értelme van? Jó, persze tapasztaltabbak tudják, hogy úgy is visszahozzák valahogy. Hát Isseiel is ez történt. Másnap reggel teljesen meztelenül ébred Hentai-sama, méghozzá egy nagyon csinos és meztelen nővel, kit Rias Gremorynak hívnak. Igazából már a legelején megismerkedhetünk vele, amikor Issei megpillantja, és kifejezi csodálatát vele kapcsolatban. Kiderül Riasról, hogy ő egy démon, s visszahozta Isseit a halálból, hogy az ő szolgája lehessen.
OhGodwhy.
A nagyobb rangú démonoknak olyasfajta szolga-rendszerük van, ami hasonlít, sőt maga a sakk szabályait követi. Egy embert feltámasztani például egy sakkbábuba kerül a mesternek, így arra a pozícióra már nem hívhat vissza embert. Összesen tehát tizenhat ilyen szolgája lehet egy közép vagy magas szintű démonnak. Azonban, ha valaki többet ér, mondjuk felér két gyaloggal, akkor két gyalog helyét veszti el az illető egy emberért. Issei nyolc ilyet ér.Vannak ilyen tárgyak is, a Sacred Gear, amikkel általában emberek születnek, az eredeti Isten által teremtett dolgok. Többnyire nem tudják, hogy ilyen van, de egy idő után rájönnek. Issei csak az után tudja meg, hogy neki ilyenje van, miután csatlakozik Rias Gremory szolgálatába. Utána keményen dolgozik, hogy valamiféle jobb démon legyen - nem, várjunk. Ez nem az az anime. Azért küzd, hogy háreme legyen, egy perverz vajon mi másért küzdene? Ez jellemzi őt az elején. Eléggé esetlen és gyenge, és ez a jelző szerintem végig rajta maradhat, hiszen olyan fejlődést produkál le, amit igazából le sem rajzoltak. Tehát így egyik pillanatról a másikra ő faszán erős lett, mert futkosott pár kört. Hát oké.
Megismerkedhetünk Rias többi szolgájával is: Koneko-val, aki egy bástya, s bástya révén a fizikai ereje nagyon nagy; Akeno-val, aki a királynő posztját képviseli, a villámok istennője vagy mi, és kegyetlenül szadista; Kibaval, aki huszár, s kardforgató, illetve birtokol sacred geart is; és Asia, aki egy apáca volt, amíg meg nem halt, és Rias szolgálatába nem szegődött, ő is sacred gear tulajdonos, gyógyítani tud, szerelmes Isseibe. Egyaránt a történetben majd később kerül be Rias csapatába.
Rias kibaszott szép. De most komolyan.
Tehát egy nagyon szép és érdekes rendszert vázoltak fel nekünk. Említik az Isten és démonok közötti harcot is, illetve kapcsolatokat, mint Bibliai és vallási dolgokat, de erre nem nagyon mertek kitérni, a hagyományos dolgokat használták fel, illetve megfűszerezték az Evil Piece-el (ami a sakkos dolog), de nem főzték kellő ideig. Ezt azért mondom, mert dumáltak itt valami Fehér Sárkányról is, hogy Isseinek később meg kell vele küzdenie, hiszen ő birtokolja a Welsh Sárkányt. Szóval dumáltak ezek sok dologról, de igazából nem nagyon tértek ki rájuk, mert a fő szál természetesen az ecchi, az ecchi, az ecchi és Issei meg Rias kapcsolata volt. Nem dolgozták ki sehogyan sem Rias szolgái múltját, csak említettek néhány darabot belőlük, de konkrétumot valahogy egyikből sem sikerült kicsikarni, pedig érdekesnek tűntek. Talán még Asia valahogy kidolgozásra került, bár ő egy borzalmasan idegesítő karakter volt a nyávogós hangjával együtt.
A későbbiekben találkozhatunk majd a Rating Game-el, ami egy játék, melyet nagyobb rangú démonok játszanak, és fontos szerepe van, de hogy miért, arra már nem sikerült rájönnöm. Tény, eldumálták, de szerintem érthetetlen volt. Erre fordítanak a legnagyobb hangot a sok ecchi és love-love mellett. Illetve itt is, mint sok más animében is bemutatják, hogy milyen borzalmas egy nemes család sarja lenni, hiszen kötelességekkel születsz a világra, amiket te amúgy sosem kértél. Lerágott csont, de még mindig van benne érzelmi töltés.
Ezenfelül megemlíteném, hogy Issei karaktere egy főhőshöz képest nagyon rosszra sikerült. Maga a jelleme egy kész kabaré, a hangja pedig szexuálisan zavarja a dobhártyámat. Esetlen, mindenki tök el van vele, de igazából egy lépést sem mozdult ezért az elismerésért. Én legalábbis mindennek láttam, csak szerethetőnek nem. Bár azért Rias és az ő kapcsolatát valamennyire megalapozottnak látom, szóval ebbe nem kötök bele.
Nagyon vegyes lett a véleményem ezzel az animével kapcsolatban, hiszen rengeteg olyan rész volt, amit annyira elbasztak, hogy csak fogtam a fejem és egy 'Haljatok már meg.' kijelentéssel elintéztem az egészet. Ezenfelül minden ilyen rész is borzalmasan vicces volt, és nem sok olyan anime van, ami ennyire ki tud hozni a nyugalmi állapotomból, és elkezdek ordibálni, szurkolni meg fetrengeni, mint valami idióta. A vége borzalmasan izgalmas volt, egyszerűen azt annyira jól megcsinálták, hogy nem tudtam hova kapni a fejem. Az előtte való részeket, mint például a gyakorlást nagyon elszúrták, mert ugráltak össze-vissza az érzelmek között, és akkor el sem tudtad dönteni, hogy most akkor még baja van vagy nincs.
Me neither.
A nagyon megemlítendő rész még az ecchi, ami annyira túladagolt volt az animében, hogy sokszor már zavart az a sok csöcs, amit beküldtek a pofádba. Issei amikor tudta elintézte, hogy hulljanak azok a féreg ruhák, de a készítők minden helyzetet megadtak neki, hogy nézhesse azt is, amit nem ő csinált. Értem én, hogy a műfaj miatt tele kellett vele rakni, de akkor ne vázoltak volna fel neki egy ilyen komoly és összetett történetet. Annyira jól ki lehetett volna dolgozni az egészet, hogy egyszerűen pazarlás amit csináltak.
Eleve például még idegesítő volt, hogy Sátánt váltogatják. WTF?! Sátán nem hal meg emberek, legalábbis ez így az alap, meg ha jól tudom, akkor Istent is cserélgették néhányszor. Ez mi ez? Oké, tudom, a képzeletben bármi kialakulhat, de ez azért már egy kicsit túlzás. Mindenesetre a grafika gyönyörű, a zenék nagyon érdekes, az openinget egyenesen imádtam, és nem sok olyan anime létezik, amiknél nem ugrom át folyamatosan az openinget. Itt minden résznél végignéztem/hallgattam. Az ending is jó volt, csodával határos módon azt is megnéztem/hallgattam. Azért a többi karakter egész normális hangot kapott, egyedül Asiaval és Isseiel volt gondom. Kibat amúgy nagyon sajnáltam, hogy nem dolgozták ki, mert ő egy olyan karakter, aki tele van titkokkal, és ugyebár szeretjük a titkokat, ezeket meg kéne fejteni, de semmi esélyt nem adtak erre. Tehát a háttérkaraktereket történetileg nem sikerült kidolgozni, azonban grafikailag egész szépen. Rias vőlegényének az Evil Piece játékosai például egy teljes hárem, ahol annyi fajta képességű, kinézetű, jellemű embert ragadtak meg, hogy az hihetetlen. Ami full pozitívum, hogy itt végre nem húzták az ember agyát a szerelmi szállal kapcsolatban, hanem egy kicsit előre haladtak: volt csók, és Rias odaköltözött Iseeihez. Hahaha. Kapjátok be, ez még mindig csak nagyon alap dolog, de legalább már ráfoghatjuk, hogy haladtak. Egyébként nagyon elgondolkodtató, hogy ez az anime eléggé feszegeti az ecchi és a hentai közt lévő határokat. Mármint ecchi-ben nem szokás ennyi mindent megmutatni. Hmm.
Szóval lényegében egész jó anime némi idegesítő tényezővel megfűszerezve. Ezektől függetlenül nagyon szerettem, szóóval pontozás.
5/3 (Levettem tízről ötre, mert nincs kedvem olyan nagy skálán pontozni.)
Linkek: animeaddicts ; myanimelist