2012. június 20., szerda

Anime: Kiddy Grade

A Kiddy Grade, vagy magyarul Csajkommandó hazánkban is egy nagyon ismert anime, hiszen szinkron is készült hozzá, illetve az A plusszon sűrűn vetítették. Animés pályafutásom kezdetén természetesen én is láttam, és utána akárhányszor leadták, mindig a TV képernyőjére tapadtam, hogy végigkísérjem ismét a két főhős, Eclair és Lumiere csodálatos történetét. Nemrég ismét rávettem magam, és újra megnéztem. Ez nálam azért is nagy dolog, mert egy animét szinte soha nem nézek meg egynél többször. Időpazarlásnak tartom. Azonban vannak kivételek, és a Kiddy Grade nagyon abba tartozik, hiszen ha már legalább hatszor nem láttam, akkor egyszer sem. Kevés ilyen anime van nálam, de azért néha én is megnézek kétszer-háromszor egyet, mint például a Highschool of the Dead-et.
Imádom ezeket a srácokat.
Az egész anime a jövőben játszódik, ahol a Földön kívül rengeteg mesterséges bolygót hoztak létre, ahol szintén emberek élnek, de igazából azokat, akik eleve egy mesterséges bolygón születtek, megkülönböztetik a földi származásúaktól. A fldieket Novleszeknek hívják (asszem..:D), és igazából nagyon is sok múlik rajtuk. A középpontban most persze nem a Föld, hanem egy Aeneas nevezetű bolygó áll, ahol egy békefenntartó szervezettnek, A GOTT-nak dolgozik Eclair és Lumiere. Nagyon bájos hölgyek, dolgoznak, szórakoznak, élik az életüket. Vagy mégsem? Igen, már az első epizódban megmutatják, hogy ők igazából nem a sebezhetetlen fajtából valók, sőt. Nem érdemes velük szórakozni, mert szétrúgják a hátsófeled. A GOTT-nál bizonyos "Ász" ügynökök vannak, akik két fős csapatokat alkotnak, és mindegyiknek különleges képessége van. Ezek az Ász ügynökök némi átalakításon mentek keresztül, így gyakorlatilag halhatatlanok, és ha úgy adódik a dolog, akkor gyorsban testet cserélnek. Persze nem ennyire egyszerű ez a test-cserélős dolog, de azért így tudnám vázolni a dolgot.
Tehát teljesítenek küldetéseket, bemutatja az anime nekünk nézőknek a többi Ász ügynököt, érdekes szituációk elé állítja a két lányt, és mindeközben lassan adagolja nekünk a történet lényegét. Aztán egyszer csak Eclairék egy olyan megbízást kapnak, ami már tényleg nagyon nem tetszik nekik, de mondhatni Lumiere még tudná magát tartani, de hát kedves társnője nem, így egy parancsmegtagadás miatt törlik őket a rendszerből és üldözöttekké válnak. Ezek után menekülnek, de természetesen nem egyszerű a GOTT elől elbujkálni, az persze, hogy Ász ügynököket küld a nyakukra, így amikor a kedvenc hajójukat és robotjukat elpusztítja az egyik ilyen kiküldött csapat, akkor megelégelik a dolgot, és a főhadiszállás ellen mennek, ahol szépen lerombolnak mindent, amit találnak. Az egyik Ász ügynök csapat lázadást szít mindeközben a parancsnokság ellen, és kinyírja Eclipse-t, a GOTT igazgatónőjét. Eclair és Lumiere eltűnnek, Alv és Dvergr pedig az ő képükben átveszik a hatalmat. Na, az Eclair-es lázadás környékén kezd komolyabbra fordulni a sztori.
És ez csak komolyabb, komolyabb és komolyabb lesz. Olyan témákat dolgoz fel, mint az elnyomás, a bosszúvágy, megfélemlítés és még egyéb ilyesmi komoly témák, amik egy bolygó közigazgatásánál elő szoktak fordulni. Illetve nem tapasztalatlan csitrik a főszereplőink, hiszen már nem egy életet megéltek, és nem egy háborúban vettek részt. Nem egyszer haltak meg mentálisan, és nem csak tíz ember életét oltották ki. Ezenfelül mégis csodálatra méltók, hiszen képesek tovább élni az életüket. Na nem mintha lenne más választásuk.
Eclair egy nagyon energikus lány, de könnyen kiborul, tehát nem rejti véka alá az érzéseit. Bizonyos mértékig. Nagyon sokáig nem is emlékezett a múltjára, hiszen azt a GOTT törölte, mivel annyira szörnyűek voltak, hogy Eclair már-már begolyózott az egész életétől. Emberfeletti erővel rendelkezik, és különböző hullámokat képes kibocsájtani magából, vagy mi. Lumiere viszont aranyos, gondoskodó és odafigyel a viselkedésére. Igazi úri-hölgy, de oda tudja tenni magát, amikor szükség van rá. Egy igazi számítógép zseni, nincs olyan rendszer, amit ő fel ne tudna törni. Ezek ketten már több életen keresztül társak voltak, rengeteget megéltek együtt, így nem nagyon lehet szétválasztani őket.
Az animében nagyon szépen adagolják nekünk a történetet. Kellően mértékkel, de mégsem lassan. Van benne jó néhány fanservice, de ezeket annyira jól beleépítették a történetbe, hogy szinte fel sem tűnik az embernek. Én legalábbis annyira reálisnak látom, hogyha valaki olyan pici szoknyához hasonlító cuccot visel, akkor kivillan egy bugyi. A grafika gyönyörű, pedig 2002-2003-as animéről beszélünk. Ettől függetlenül én úgy gondolom, hogy még ma is simán megállná a helyét. Attól eltekintve, hogy sok benne az állókép, de ez arra az időre nagyon jellemző volt. Ettől függetlenül szépen és kreatívan rajzolták meg a dolgokat. A szemek mondjuk eléggé hatalmasra sikeredtek, de még így is nagyon szépek, és talán pont így jók. A hajakat mindenképpen meg kell említenem, hiszen olyan sok kirívó színű és érdekes formájú van, hogy.. áh, az összes az. Imádom őket, nagyon szépek. A zenék egyszerűen kifogástalanok, a mai napig kedvenc openingem és endingem innen van. És igen! Ending is! Sőt, jobban szeretem, mint az openinget. Azt az endinget annyira jóra és érzelmektől hemzsegőre csinálták meg, hogy az hihetetlen.
Különösebb szerelmi szálat amúgy nem tettek bele, és nem is ez volt a történet fő szempontja, amit nagy pozitívumnak tartok, hiszen manapság szinte alig találni olyan animét, amiben ennyire ne lenne jelen a szerelem. Ez egyébként az embernek fel sem tűnik, hiszen annyira a történetre koncentrál, hogy nem tud vele foglalkozni.
A legnagyobb negatívuma a történetnek, hogy bár sokszor említették a múltat, és foszlányokat is kaptunk belőle, úgy igazából soha nem dolgozták ki normálisan, hogy mondjuk beletekintsünk Eclairék előző életeibe. Néha-néha mutogattak valamicskét, meg még a gyerekkoráról, tinédzserkoráról, de például Lumiere ebből a szempontból nagyon háttérbe szorult, és csak akkor volt ott, amikor Eclair is. Ennek például én simán adtam volna még egy szériás animét, meg mondjuk a végét is pocsékul zárták le, ami mondanom sem kell elég rossz dolog. Látjuk Eclairt az új testében szálldosni, jajj de sokat mondtatok. És ami a legszomorúbb, hogy van ennek az animének folytatása, de köze nincsen Eclairék történetéhez, így azt bátran állítom, hogy nem fogom megnézni. Maximum ha majd egyszer nagyon elmegy az eszem. Így ezeket rendesen elszúrták, de azt mondom egye-fene, még így is az egyik kedvenc animém marad.
5/4