2012. április 22., vasárnap

Anime: Ben-To

Sikerült a végére érnem ennek az animének is, és meg kell mondanom ehhez fogható történetűvel még nem találkoztam. De még  filmben, sőt könyvben sem. Mindjárt megtudjátok miért állítom ezt.
Történetünk főszereplő Satou Yoh (?), ki még az első részben, rögtön a kezdésnél jól elver valaki. Hogy ki, azt egyenlőre nem tudhatjuk meg, de a srác teljesen elveszti az eszméletét. Mindezt egy szupermarketben. Bentot szeretett volna venni. A bento amúgy egy ilyen kajás dobozba pakolt cucc, étel, ebédre való. Nézzetek utána, képtelen vagyok megfogalmazni. Szóval egy ott dolgozó megpróbál neki segíteni, de egy gyomorkorgás kíséretében felpattan, vérző fejjel sétál az üzletben, és meglát az üvegen keresztül egy kint ácsorgó lányt. Az motyog neki valamit, majd elmegy. A fiú azt hiszi, hogy szerelmet vall neki a lány, pedig igazából csak annyit közölt vele, hogy ostoba. Aztán összeesik és kórházba kerül. Másnap a kórházból jövet összetalálkozik egy lánnyal, akit Oshiroi-nak hívnak. Sok hülyeséget összebeszél neki, és látszólag ő tudja is, hogy mi történt tegnap a bevásárlóközpontban, mert Yoh nem igazán. Bár semmi érdemlegeset nem tud meg tőle. Feltűnik egy másik szereplőnk is, aki az osztálytitkár lesz, vagy mi. Shiraume, aki folyamatosan Oshiroi után kérdezősködik, és rendszeresen felpofozza Yoh-t. Aztán még aznap este ismét elmegy a bevásárlóközpontba. Ott megint jól elverik, de azok után végre kap egy kis felvilágosítást, hogy mi is folyik az üzletben. A megmaradt bento-kat, amiket nem tudnak eladni, azokat le szoktak árazni. Fél áras bentoknak nevezik. Ezekért a bentokért küzdenek  a Farkasok, illetve a Kutyák. A Kutyák annyiban különböznek a Farkasoktól, hogy tapasztalatlanok, nincs becenevük, amivel elhíresülhetnének a város harcosai között, és gyengék. Megismerkedünk a Jég Boszorkával is, vagy inkább Yarizui-senapi-al, aki másodéves, és majd a gondjaiba veszi Satou-t és Oshiroi-t.
Szóval a Farkasok beceneveket kapnak. Ilyen például Yarizui beceneve, a Jég Boszorka, vagy majd később Satou-é, a Perverz. Illetve Shaga-é, aki kicsit később tűnik fel, és Yoh valamiféle rokona, akit a Tó Szépségének becéznek. Meg így tovább. Tehát az egész történet ezekre a bentokra épít. Minden részben van valami bento megszerzési lehetőség, lehetnek akár a strandon, akár otthon.
Tizenkét rész, mégis rengeteg problémán kell átvergődnie magát Satou-nak is, és mivel ha már Perverz, akkor az ütéseket mindig ő kapja. Háremanime, ezért sokat nem is vártam tőle. Van egy csomó lány, akik látszólag mind rajonganak a főszereplőért. De mondjuk ebben a három-hatást annyira nem dolgozták ki. A Jég Boszorka hülyébb ilyen téren, mint gondolnánk, így neki nem esik le, hogy Satou akár egy kicsit is érdeklődne utána, Oshiroi a saját perverz világában él, ezért ő sem olyan értelemben rajong Yoh-ért, A Tó Szépsége mondhatni igen, rajong. Ez azonban a későbbi részekben már nem nyilvánul meg annyira intenzíven. És később, a Sawaga Kyou-ikerpár sem érte, hanem a Jég Boszorkáért fog rajongani, de ez még nem azt jelenti, hogy ne tisztelné a Perverz-t. Fejlődésen azt hiszem csak Satou esik át, ott is az erő és hozzászokás terén. Eléri, hogy egyesek tiszteljék, a nagyobb csatáit nem egyedül, hanem többedmagával vívja, így nem is akasztják rá a mindenható főszerepet, hanem egy egyszerűbbet. Ő társaságban mozog, és ez így jó.
Borzalmasan vicces, érdekes és szórakoztató anime. 2011-ben készült, így mondhatni gyönyörű grafikája van, bár a főszereplőt nem sikerült valami szívtipróra megcsinálni, ezenkívül szerethető jellemet kapott. Bár egy-két jobban kinéző pasi is feltűnt benne, személyes kedvencem például Kaneshiro volt, akit nagy bánatomra nem igazán raktak bele a történetbe. Egy-két rész erejéig. A Sawagi-ikrek karaktermegoldását imádtam, nagyon szépek és egyediek lettek. Bár jellemben már nem mondhatnám annyira kitörőnek. Igazából háremanimétől hatalmas karakterjellemeket nem is várhatunk, ezt így kell megszokni. Az openinget imádtam, mind videóilag, mind zeneileg annyira jó lett, hogy az hihetetlen.
A vége tetszett. Tetszett, mert Satou nem játszotta egyből a hőst, hanem megvárta a tetőfokot, és akkor cselekedetre buzdított MINDENKIT. Nem hősködött egyedül. Nem várta meg, amíg agyonverik, hanem igenis tisztességes csapatmunkával küldte a padlóra az ellenséget. A harcjelenetek tökéletesen kidolgozottak, érdekesek. Hiszen mindenkinek más harcstílusa van, például a Tó Szépsége pálcikákkal, vagy az ikrek bevásárlókosarakkal hadonásznak. Nem is keveset kapunk az ilyen jelenetekből révén, hogy ez az anime főmozgatója. Ám az érdekes harcjelenetek ellenére sem rakták tele bugyivillantgatással, sőt. Egy sincs benne. Én legalábbis nem tapasztaltam, bár azért az ecchi itt is megmutatkozik.
Legeslegjobb karakter.
Egyszóval szerettem. Bár most így elgondolkodtam, hogy a sok háremre nem jellemző tényező ellenére még mindig oda sorolható-e, de rá kellett jönnöm, hogy az alaphelyzetben igenis oda tartozik. Ettől függetlenül a műfaj egy kiemelkedő példánya, így mindenképpen érdemes megnézni. Már csak azért is, mert annyira vicces, hogy fél áras bentokért, tehát ételekért versengenek, de olyan komolyan, hogy a néző sokszor már el is felejti miért is megy a harc. Mintha legalább az életükért küzdenének. És már csak ezért is nagyon szórakoztató. Az endinget, mint ahogy másnál sem, itt sem hallgattam meg. Nem is fogom. De egyébként nagyon nincs rá panaszom, szerintem egy nagyon vicces, szórakoztató, érdekes háremanime.
Értékelés: 10/8.