2012. május 10., csütörtök

Movie: The Hunger Games (2012)

Az Éhezők Viadala manapság nagyon felkapott film, így engem is megindított a megnézése. Bevallom nagyon sokat vártam tőle, hiszen ha valamit ennyire felkapnak, és egy teljesen Harry Potterre orientálódott tumblr is folyamatosan tolatja azt is, akkor gondoltam felér mondjuk a HP első részével, de korántsem így lett.
Az Éhezők Viadala film egy könyv adaptációja, melyet Suzanne Collins írt, és 2008-ban dobtak piacra, Magyarországon magyar nyelven pedig 2009-ben jelent meg. Főszerepekre olyan színészeket választottak, mint Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson és Liam Hemsworth. Ők játszák Katniss Everdeen, Peeta Mellark és Gale Hawthorne szerepét.
Az alaptörténetünk nagyon hasonló a Battle Royale-hoz, bár valahol olvastam, hogy az írónő állítja, ő nem olvasta azt a könyvet. Mindenesetre pont ezért azoknak nem nyújt hatalmas újdonságot a film, illetve a könyv se, akik látták vagy olvasták már a Battle Royale-t. Bevallom én még nem olvastam, nem is láttam, de szeretném pótolni, mert ezt olyanok ajánlották, akiket tudom, hogy a legjobbnál nem adnak alább.
Tehát a világ felépítése a következő: a nem túl távoli jövőben, Amerika helyén egy Panem nevezetű ország található az irányító Kapitóliummal, s tizenkét körzetével. Lehet én nem figyeltem eléggé a történet során, de nekem csak a tizenkét körzet volt tiszta, meg az, hogy létezik a Kapitólium, ami tele van gazdagokkal, és ízléstelen pojácákkal. Tehát alapból a történet alapszerkezetét nem tudták bemutatni, bár szóljon valaki, ha ez nem így lenne. Katniss Everdeen a női főszereplőnk, ki a tizenkettes körzetben él húgával és édesanyjával, illetve van egy nagyon jó barátja, akit Gale-nek hívnak. Katnissék mindennap a túlélésért küzdenek, hiszen alig van valamijük, szegények, sanyargatják őket, éheznek. Nap mint nap vadászik, próbálja fenntartani a családját. Na már most a mozgatókő itt az Éhezők Viadala lenne, amit minden évben megrendeznek. Egy 12 és 18 év közötti fiút és lányt választanak ki, akiket majd elküldenek egy területre, ahol egymást kell legyilkolniuk, és megnyerniük a Viadalt. Csak egy maradhat életben. Mindezt közvetítik a televízióban. Az egész azért van, mert valamikor lázadás tört ki a körzetekben, s ezt megelőzően megfélemlítés céljából választják ki ezeket a tinédzsereket. Mint azt mindenki gondolhatja, a tizenkettedik körzetből Katniss fog menni, de ő önként jelentkezik, mert kiválasztják a húgát, és ezzel szeretné megmenteni az életét. A lány tudja, hogy a biztos halálba megy, ettől függetlenül szeretné megpróbálni túlélni.
A mellé álló fiú, akit kiválasztanak Peeta Mellark lesz, akit Josh Hutcherson játszik, és akárki akármit mond, szerintem borzalmasan ronda ez a színész. Nem tetszett a karaktere sem. Olyan csúszómászó félének mondanám, és nem fogom megérteni azokat az embereket, akik odáig meg vissza vannak érte. Arra számítottam, hogy Gale-t fogják Katniss mellé választani, mert ugyebár vele volt valami szerelmi szálhoz hasonló dolga, és én tényleg nekik szurkoltam, mert rajtuk igenis látszott, hogy van valami, ellentétben Peeta-val, aki egyszer odakúrt Katnissnek egy szaros kenyeret, hogy ne haljon éhen, és akkor máris elkezdődött a közös múlt és szerelmi szál? Hagyjuk már ezt. De erről majd később.
Elindulnak hát, megkapják a jó tanácsokat, s mielőtt megöletnék magukat a küzdőtéren, megismerkedhetnek a másik tizenegy körzetből érkezett fiúval és lánnyal. Az első két körzetet speciálisan ezekre a harcokra tartják fenn, vagy inkább fogalmaznék úgy, hogy ezen körzetek lakói arra készülnek egész életükben, hogy a Viadalon harcolhassanak. Nehéz ellenfelek. Nem is tudom hány hétig edzéseket tartanak, felmérik a képességeket, ahol Katnissnek sikerül a legmagasabb pontszámot elérnie a végén a merészségével. A lány nagyon ügyesen bánik az íjjakkal. Ezt használja ki az utolsó napon a bemutatón is. Azonban legelőször borzalmasat lő, utána meg pont a közepébe, de arra már senki sem figyel, ezért egy almát felakaszt szépen a plafonra, az egyik főfejes feje mellett. Ezek után kapja a tizenegy pontot a tizenkettőből, amit még egyik versenyző sem kapott.
Ezek után már csak Peeta romantikus szerelmi vallomása következik, amit az indulási előtti napon, egy műsorban közöl, és bevallom elég szánalmas, mert látszik, hogy tényleg így gondolja, de kérdem én: mikor alakult ki ez a tetves szerelmi szál? A bemutatkozásnál megfogta a kezét, dumáltak néha-néha meg ilyenek, de ennél többet én nem látok, és nekem ne mondja senki, hogy egy olyan talpraesett lány, mint Katniss majd azonnal beleszeret ebbe a nyommerfejűbe, amikor ott van neki Gale.
Az Éhezők Viadala elkezdődik, Katniss csodálatosan szerepel meg ilyenek, összehaverkodik majd egy taggal, csak a szokásos, ami ilyenkor történni szokott. Ő és Peeta nyerik majd meg a Viadalt, és ezt egy elég cseles módon, mert ők maradnak utoljára, és Katniss úgy dönt, hogy a nagy szerelme nélkül ő nem megy sehova. Nem öli meg. Ja, azóta összejöttek ám, amit a televízió tökéletesen leközvetített minden körzetnek, és ezáltal Gale is látta. Gratulálok Katniss, még hogy hősnő. A nagyanyám nagyobb hősnő. Tehát úgy éri ezt el, hogy felajánlja, haljanak meg együtt, mit Peeta (miért mindig a pisa jut erről a szar névről az eszembe?) készségesen elfogad, de leállítják őket, mert ezzel nekik tennének rosszat, hogy nincs egy diadal győztes sem. Legyőzték tehát a nagy-fejeseket, visszatérnek a körzetükbe, s ismét találkoznak majd Gale-el, a szeretteikkel blablabla.
Jó film volt. Erről nincs kétség. Azonban számomra ez csak egyszer nézhető, és bármiféle fanolást elkerülendő. Kezdjük azzal, hogy karakterfejlődés aztán kurvára nincs, talán egy ici-pici, de Katniss ugyanolyan faszántos csaj volt akkor is, amikor nem a viadalban volt. Az életösztön előbukkanása egy picit sem nevezhető karakterfejlődésnek, már bocsánat. Az mindig bennünk van, de csak akkor jön elő, ha olyan helyzetbe kerülünk. Peeta a legundorítóbb jellemű karakter, akit csak meg tudott teremteni az írónő, a színésze meg tökéletesen illet ehhez az undorító jellemhez. Az egészben Gale-t sajnálom a legjobban, mert ő persze mindenét odaadta volna Katnissért, aztán jön a kenyér-raj, és elvesz tőle mindent. Ezt a szaros kenyér-emlékképet annyiszor, de annyiszor bevágják, hogy már lassan feltenném a kérdést: ennyi volt az egész életük, vagy mi? 
Hogy pozitívum is legyen. A Viadal jelenetei nagyon szépen kidolgozottak és izgalmasak voltak. Maga a Kapitólium kidolgozása engem kicsit a Gamer filmre emlékeztetett, ez túlcicomázott és színes tér. A történet főmozgató szála nagyon jó, hiszen az egész arról szól, hogy a szabadságért küzdenek, az elnyomás ellen, hogy a televízió mekkora hatást gyakorol az emberekre, és milyen egyszerűen le lehetne győzni, azonban valamiért sikerült az írónőnek a szerelmi szálat előtérbe sodornia, és ezt nagyon nem szerettem benne, mert egy tökéletes történet lehetett volna, ha a végére nem a szerelem kerül előtérbe. Mondhatják sokan, hogy Peeta és Katniss kapcsolata tökéletes és egyértelmű, de ezek gondolom mind olvasták a könyvet, és egy filmet mindig úgy kell megalkotni könyv alapján, hogy az is tökéletesen érthető legyen, ne csak akkor, ha elolvastad a könyvet. Nézzük csak a Harry Pottert. Ott egyaránt értünk mindent a könyvben, s a filmben is. Így azt mondom, hogy ez a film elbukott, hiszen a fő célja a könyv vászonra rakása volt, ami nem sikerült, mert lám nem érthettünk meg mindent.
Katniss jó színészt kapott, hitelesen tudta előadni, bár nem olvastam a könyvet, így nekem nagyon sok minden sietősnek, homályosnak jött le. Sok dolgot nem értettem, vontam is fel a szemöldököm nem egyszer, hogy itt mégis mit akarnak, de ha csak nagyon az alapokra orientálódunk, akkor azt hiszem élvezhető egy film, ez tény. Bár soha többet nem szeretném megnézni. Ez is tény.
Linkek: imdb ; port